H-P 7:00-15:00
20 g Maitake por
4 kacsamell
450 g főtt burgonya
350 g durva liszt
300 g friss szeder
80 g vaj
20 g vaj a szeder pirításához
olaj a sütéshez
2 gerezd fokhagyma
30 g cukor
só
kakukkfű
A burgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, puhára főzzük, majd részben lecsepegtetjük. Csak egy kevés folyadékot hagyunk, megszórjuk durva liszttel, sóval ízesítjük, és összeállítjuk a tésztát. Szükség szerint adhatunk hozzá lisztet, amíg a tészta összeáll. Ezután hagyjuk a tésztát rövid ideig hűlni.
Az olajat egy serpenyőben körülbelül 140 °C-ra hevítsük fel. Formázzuk meg a burgonyakroketteket, és süssük aranybarnára. Még forrón hempergessük meg a Maitake gombaporban.
A kacsamellet sózzuk meg, és a bőrét óvatosan vágjuk rácsosra (a húst ne vágjuk át).
Tegye a mellet bőrrel lefelé egy hideg serpenyőbe. Ezután kezdje el lassan megpirítani a húst a bőrén (a zsírt lefölözve használja fel a további főzéshez). Ha a bőr aranyszínűre sült, adjuk hozzá a vajat, a fokhagymagerezdeket és a kakukkfüvet, majd fordítsuk a mellet a húsoldalával lefelé. Süssük 1 percig.
Tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe bőrével felfelé 3 percre. Vegye ki a húst, és hagyja pihenni körülbelül 10 percig. A hús körülbelül 54 °C-os (közepesen átsült) lesz.
Most készítse el a friss szeder mártást. A szedret a vajban addig pároljuk, amíg teljesen meg nem puhul, majd adjunk hozzá 30 g cukrot. Hagyja, hogy a cukor feloldódjon, majd turmixolja össze. Szűrje át a mártást egy finom szitán, és tálalja.
Tálalja tányéron.
Nehézség Adagok száma Elkészítési idő Teljes idő
nehezebb 430 perc70 perc