H-P 7:00-15:00
Mi a Qi
A Qi a testünk alapanyaga és hajtóereje. Olyan, mint testünk üzemanyaga. A Qi-nek köszönhetően testünk képes bizonyos funkciókat ellátni.
A Qi-t általában "energiaként" szoktuk fordítani. Ez a funkciók aktiválója, ez a testünk hőforrása, a jang része védőburkot képez körülöttünk és része az immunitásunknak, szabályozza a vér áramlását és tartja a vért az érrendszerben, felelős a metabolizmusért, azaz az anyagcserénk működéséért, és ellátja a testünket tápanyagokkal, amelyek támogatják a működését és regenerációját.
A Qi funkcióiról bővebben itt olvashat.
A Qi minőségét befolyásolja az őseinktől átvett esszencia minősége és erőssége, a táplálékunk minősége és a belélegzett levegő minősége. Valamint azon szervek ereje, amelyek a táplálékból és a levegőből Qit termelnek.
A Qi hiányozhat a test egészében, vagy hiányozhat az egyes szervekben.
A Qi általános hiányának tipikus tünetei a következők:
Amikor Qi-hiányról beszélünk, általában a lép Qi hiányára gondolunk. A Qi azonban a legtöbb más szervben is hiányozhat - a Tüdőben, akkor nehezebben kapunk levegőt, a Vese, akkor inkontinencia problémánk van, a Szívben, akkor ritmuszavarokkal küzdhetünk, stb.
A lép Qi hiányának alapvető tünetei a következők:
Általános elvek
Az étrendnek a lép Qi-jét kell erősítenie a jól elkészített, egyszerű, viszonylag kevés hozzávalót tartalmazó ételek révén. Az étrend alapja az összetett szénhidrátok, kiegészítve kis mennyiségű jó minőségű fehérjével és enyhén főtt zöldségekkel. Az ételek legyenek frissek, szemet és ízt gyönyörködtetőek, és lehetőleg helyi, szezonális termékekből készüljenek.
Bár minden ételt meg kell főzni, nem ajánlatos túlfőzni, amíg át nem ázik. A zöld leveles és zsenge zöldségek, mint a brokkoli és a bab, csak enyhe főzést igényelnek, míg a gyökérzöldségek és a gabonafélék hosszú, lassú főzés után is megőrzik formájukat, állagukat és Qi-t.
Az emésztési folyamat a szájban kezdődik, ezért az ételt alaposan meg kell rágni és lassan ki kell ízlelni. Az ételt élvezni kell. A szigorú vagy monoton étrend káros a lépre.
Az ételek elkészítése
Már az elkészítés önmagában is jelentős hatással lehet a Qi általános minőségére és az étel jótékony hatásaira. Magától értetődik, hogy a szeretettel és élvezettel elkészített ételek ízletesebbek, mint a boltban vásárolt vagy sietve vagy undorral készített ételek. Ez gyakran buktatót jelent, mert nem mindenki szeret főzni, vagy nincs rá ideje. Azonban az, hogy időt és energiát szánunk arra, hogy táplálkozzunk, önmagában is fontos része a gyógyulási folyamatnak.
Ha hétvégén időt szánunk arra, hogy sűrű és tápláló leveseket, zöldség- és húsleveseket, valamint pörkölteket készítsünk a következő hétre, az egy módja annak, hogy aktívan részt vegyünk a lép erősítésének folyamatában. Ezáltal a mentális jólét is javulni fog, ami szintén jótékony hatással van a lépre.
Tiltott ételek
A lép Qi erősítése érdekében fontos, hogy:
Az élelmiszerek arányos összetétele Qi-hiány esetén
A táplálékbevitel fő összetevőjének a szénhidrátoknak kell lennie (40-60%), a többit főtt zöldségek (30-40%) és jó minőségű fehérjék (10-20%) teszik ki. Ez különösen fontos a kezelés korai szakaszában. Ahogy a lép erősödik, természetesen az étrend más elemei is hozzáadhatók. Nagyobb nedvesedés esetén azonban gondosan ellenőrizni kell a szénhidrátbevitel mennyiségét. Ha a lép már megerősödött, vagy ha meleg éghajlaton élünk, kisebb mennyiségű leveles zöldség (szendvicsekhez stb.) adható hozzá.
Az egyik legjobb étel, amely segíthet Slezinának helyreállítani a Qi-t, a congee rizskása lehet.
Ez egy hosszan főzött rizskása. Általában a rizst vízzel főzik 1:9 arányban. A congee különféle összetevőkkel ízesíthető.
Ha további inspirációt szeretne kapni a congee rizskása elkészítéséhez, nézze meg ezt a receptet.