H-P 7:00-15:00
Kategória:Emésztés, fáradtság, anyagcsere, méregtelenítés, léprendszer, fájdalomcsillapítás
A hagyományos kínai orvoslás szerinti recept alkalmazásával:
-megtisztítja a szervezetben az alkoholfogyasztás után keletkezett nyirkos hőt, különösen az alkohol "mérgezés" után.
-harmonizálja a központot - a lépet és a gyomrot.
-erősíti a lépet.
Description:
Az alkohol kellemesebbé teheti az életünket és elterelheti a figyelmünket, de ahogy mondani szokták - minden jó mértékkel.
Ha túlzásba visszük, kellemetlen tüneteket kapunk, amelyeket "másnaposságnak" nevezünk, és amelyek egy boldog este után reggel nagyon kellemetlenné tehetnek minket. A kínai orvoslás szerint az alkohol kis mennyiségben "gyógyszer": tisztává teheti a májat, és ezáltal ellazíthatja - például a kellemetlen érzelmektől és a stressztől. Másrészt viszont "méreg" is. Az alkoholos ital mindig tartalmaz bizonyos mennyiségű nedvességet és hőt. A sörben a nedvesség dominál, a szeszes italokban a hő. A szervezetben ezek általában átalakulnak egy olyan kórképpé, amit nedves hőnek nevezünk. Ez "ragasztóként" viselkedik, amely a középső radiátor területén és az úgynevezett Yangming-utakban (Gyomor, Vastagbél) telepszik meg. Az epigastriumban nyomást és tágulást érzünk, a Gyomor energiája ellenmozgásba megy és felfelé emelkedik... Így ahogy a nedves hő felfelé emelkedik, fáj és szédülünk tőle.
Még csak gondolni sem tudunk az evésre. A lép, amelyet a nedvesség gyengít, nem tudja ezt átalakítani, és a nedvesség/nedves hő lefelé megy, ami hasmenést eredményez, és mivel a lép nem tölti be a Qi termelő funkcióját, fáradtak vagyunk.
A Ge Hua Jie Cheng Tangot éppen ezekre az állapotokra állították össze. Ez egy klasszikus 17. századi keverék, ahol a császári gyógynövény a Ge Hua - kudzu virág, mert elősegíti az alkohol lebontását és javítja az alkoholmérgezés kellemetlen mellékhatásait, amit az éltető élesztő segít. A többi gyógynövény (kardamom és amom) erősíti a Lépet és kiszárítja a nedvességet, a mandarin és a lófű egyaránt szabályozza a Qi mechanizmusát a középső sugárzási területen és lehetővé teszi, hogy a Gyomor Qi ismét leereszkedjen, a ginzeng és az atractilis erősíti a Lépet és feltölti a Qi-t, a komfű és a kóró pedig vizeléssel elvezeti a nedvességet. Két extra "sárgaságot" adtunk a keverékünkhöz, a koptist és a kúpvirágot, hogy még jobban kezeljük a nedves hőség tünetét, valamint a kaprot, hogy enyhítsük a kellemetlen fejfájást. Természetesen az alkoholmérgezésre nincs a világon abszolút hatásos keverék (bár jól tudjuk, hogyan előzhetjük meg...), de a mi keverékünk évszázadok óta bevált, biztonságos és a mai modern emberhez igazított.
Indikációk:
-hányinger, hányás
-emésztési zavarok
-fejfájás, szédülés és szédülés.
-teltségérzet a mellkasban, a rekeszizomban és a gyomorban.
-fáradtság
-korlátozott (akár elakadt) vizeletürítés.
-hasmenés
-ingerlékenység
-kéz- és lábremegés.
Modern felhasználások:
-alkoholmérgezés
-"másnaposság" émelygéssel, hányással és fejfájással járó, alkoholfogyasztáshoz kapcsolódóan.
Nyelv:
-változó, a nedves és a meleg állapot arányától függően (meleg időben vörös, egyébként sápadtabb, duzzadt).
-bevonat a fehértől a sárgáig
-lehet vastagabb
-olajos
Pulzus:
-xian
-shu (zsinóros és gyors) vagy hua.
-shu (csúszós és gyors).
Ellenjavallatok:
-Yin hiány üres hővel + szomjúság, ami folyadékhiányra utal (szárazság).
Megjegyzések:
A keverék csípős és forró, ezért nem mindennapi használatra való. Csak "alkalmanként" használja.
Recept Összetevők:
Adaptáció |
Kínai |
Cseh |
Latin |
|
Qing Pi |
mandarin közönséges, éretlen kéreg |
Peric. citri reticulatae viride |
|
Mu Xiang |
Horsetail bojtorján, gyökere |
Rad. aucklandiae |
|
Chen Pi |
Mandarin közönséges, kéreg termés |
Peric. citri reticulatae |
Sheng Shai |
Ren Shen |
Ginseng |
Rad. ginseng |
|
Zhu Ling |
chorosh dió, sclerotium |
Scler. polyporei |
|
Shen Qu |
vital élesztő |
Massa fermentata
|
Sheng |
Ze Xie |
békafű keleti |
Rhiz. alismatis |
Sheng |
Bai Zhu |
Atractylis nagyszerkezetű, rizóma. |
Rhiz. atractylodis |
|
Bai Dou Kou |
Kardamom true |
Fruct. amomi rotundus |